Luchtverkeersleiders blijven staken, hinder in meerdere luchthavens

0
15

Luchtverkeersleiders blijven staken, hinder in meerdere luchthavens

Ook donderdag blijven de luchtverkeersleiders bij Skeyes actievoeren. Dat zegt skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene. Er zijn acties gepland op de luchthavens van Charleroi, Antwerpen, Oostende en Luik. Ook voor Brussel is opnieuw hinder te verwachten van het luchtverkeer.

Van 6 tot 9 uur zijn acties gepland van de luchtverkeersleiders in Charleroi, van 6.30 uur tot 8.30 uur in Antwerpen, van 07.15 tot 09.15 uur in Oostende en van 10 uur tot 15 uur in Luik. Tijdens die uren zal alvast in Charleroi en Antwerpen geen luchtverkeer mogelijk zijn. In Oostende valt de impact nog af te wachten, en op de luchthaven van Luik zullen er maar twee bewegingen per uur mogelijk zijn.

Ook in Brussel is hinder te verwachten, maar de impact is nog onduidelijk. Dat zal afhangen van het aantal verkeersleiders dat per ploeg zal komen opdagen.

Op de luchthaven van Charleroi zijn alvast meerdere vertrekkende vluchten donderdag uitgesteld tot na 9 uur.

Er zijn al langer spanningen tussen de directie en de vakbonden van de luchtverkeersleider Skeyes. Het conflict draait om regelingen omtrent loopbaanonderbreking, benoemingen en premies. De stakingsacties veroorzaakten dinsdag al vertragingen van het vliegverkeer. Luchtverkeersleiders staakten of meldden zich ziek. In de nacht van dinsdag op woensdag was tussen half twee en kwart voor vier helemaal geen vliegverkeer mogelijk door de acties. Vooral cargovluchten werden daardoor getroffen. Ook woensdag was er hinder.