Vrouwen zijn vaker langer ziek en het is gissen naar de reden waarom

0
19

Vrouwen zijn vaker langer ziek en het is gissen naar de reden waarom

Vrouwen zijn vaker en langer ziek, maar een verklaring is er niet.

Langdurige afwezigheid op het werk komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is gissen naar hoe dat komt.

Bij de 125.000 bedienden die vorig jaar langer dan een jaar ziek thuis zaten, waren er bijna 92.000 vrouwen. Onder de arbeiders die een invaliditeitsuitkering krijgen, zitten bijna evenveel mannen als …

Bij de 125.000 bedienden die vorig jaar langer dan een jaar ziek thuis zaten, waren er bijna 92.000 vrouwen. Onder de arbeiders die een invaliditeitsuitkering krijgen, zitten bijna evenveel mannen als vrouwen, terwijl er wel meer dan dubbel zo veel mannelijke arbeiders zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv.

Het aantal vrouwen onder de invaliden (langer dan een jaar arbeidsongeschikt) stijgt ook veel sterker dan het aantal mannen. ‘Dat is te verklaren door de groeiende groep vrouwen ouder dan 55 jaar op de arbeidsmarkt, en door de gelijkschakeling van de pensioenleeftijd in 2009’, zegt Heide Verlinden, expert bij Securex.

Maar waarom vrouwen, eenmaal op de arbeidsmarkt, vaker dan mannen, lang uitvallen is moeilijk te duiden, zegt Lode Godderis, hoogleraar aan de KU Leuven. ‘Dat is niet alleen in België het geval, maar ook in andere landen. Een harde, duidelijke verklaring is daar niet voor.’

Kinderen, ouders én carrière

Waarschijnlijk is er een verband met de zorg- en huishoudelijke taken die vrouwen nog steeds vaker opnemen. ‘Er is een moeilijker evenwicht met het thuisfront. Dat zien we vooral in de middengroep, die de zorg voor kinderen én ouders al eens combineert met een druk moment in de carrière. Als er dan gezondheidsproblemen bijkomen, kan hen dat harder treffen en zijn ze langer uit roulatie.’

Vrouwen werken ook vaker in sectoren met een grotere mentale belasting. ‘Sectoren met contactberoepen, zoals het onderwijs en de zorg. Daar vind je meer mentale aandoeningen, een van de hoofdoorzaken van langdurige arbeidsongeschiktheid.’

Onderzoek in Nederland toonde al aan dat vrouwen vaker afwezig zijn door meer gezondheidsproblemen en meer huishoudelijk werk, zegt Verlinden. ‘De gezondheidssituatie en de thuissituatie wegen meer door dan de werkkenmerken’, zegt ze.

Zwangerschap en menopauze

‘De gevolgen van een zwangerschap kunnen ook een rol spelen. En volgens een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk brengt ook de overgang naar de menopauze voor sommige vrouwen problemen met zich mee op het werk: slechte concentratie, vermoeidheid, slecht geheugen, gedeprimeerd gevoel en minder zelfvertrouwen.’

Aandoeningen van het bewegingsstelsel, zoals rugpijn en gewrichtspijn, en stressgerelateerde aandoeningen zijn eveneens belangrijke oorzaken van uitval. Net die aandoeningen komen meer voor bij vrouwen, stelde een studie uit 2010 van de Wereldgezondheidsorganisatie over Europese vrouwen. De organisatie stelt dat er nog te weinig onderzoek naar werkgerelateerde ziektes bij vrouwen gebeurt.

Niet meer risico op burn-out

De Burnout Assessment Tool, een meetinstrument dat vandaag aan de KU Leuven voorgesteld werd om het risico op burn-out in bedrijven te meten, draagt alvast geen nieuwe verklaringen aan. Bij een onderzoek naar 1.500 werknemers werden geen verschillen tussen mannen en vrouwen gevonden in het risico op burn-out.