Staking legt nachtelijk luchtverkeer lam

0
19

Staking legt nachtelijk luchtverkeer lam

Door acties bij de luchtverkeersleiders was er in de nacht van dinsdag op woensdag geen vliegverkeer mogelijk tussen 1.30 uur en 3.45 uur. Ook woensdagochtend zijn er nog ‘restricties’ van toepassing.

De actie liet zich vooral voelen bij het vrachtverkeer. Er zijn al langer spanningen tussen de directie en de vakbonden van de luchtverkeersleider Skeyes. Het conflict draait om regelingen omtrent loopbaanonderbreking, benoemingen en premies.

Maandag stond er een overleg gepland. Volgens Skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene zijn daar de definitieve voorstellen van de directie besproken. Het ging om voorstellen over loonsverhoging, het verbeteren van de uurroosters en het opnemen van verlof.

Bedoeling was dat de vakbonden die voorstellen deze week aan hun achterban zouden voorleggen, om de uitkomst dan vrijdag te bespreken. 'Maar we stellen vast dat het Gild der luchtverkeersleiders, die niet officieel erkend is als vakbond, toch beslist om vannacht tot actie over te gaan', aldus Dehaene. 

Overmacht

Begin deze maand hebben de luchtverkeersleiders al eens het werk neergelegd op een minder druk moment. Het ging toen formeel niet om een staking maar om 'overmacht'. Er waren te veel luchtverkeersleiders ziek waardoor de nachtshift niet kon worden verzekerd. De directie van Skeyes probeerde toen om de ziek gemelde werknemers nog te vervangen, maar dat lukte volgens de vakbonden niet tijdig.