Rutte: ‘Schietpartij had alle kenmerken van aanslag’

0
20

Rutte: ‘Schietpartij had alle kenmerken van aanslag’

Rutte en Grapperhaus

Hoewel het motief van de schutter nog onduidelijk is, had de schietpartij maandagochtend in een tram in Utrecht wat de Nederlandse minister-president Mark Rutte betreft ‘in alle opzichten de kenmerken van een aanslag’.

Rutte wees onder meer op de ‘enorme impact op het hele land’.

Dat mensen in een tram onder vuur werden genomen, kent volgens het kabinet ‘geen precedent in Nederland’. Of de dader nu handelde uit terroristische of persoonlijke motieven, maakt dan volgens Rutte niets uit. ‘Dit was zeer ernstig, laten we het niet kleiner maken dan het is.’

Tegelijkertijd roept minister Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus op tot kalmte. Veel vragen zijn nog onbeantwoord en er gaan veel geruchten rond over wat de vermoedelijke schutter bewoog. ‘We moeten ons bij de feiten houden’, zei hij.

De minister bevestigde dat de verdachte gekend was bij justitie. Waarom wilde hij ‘in het belang van het onderzoek’ niet prijsgeven.

Vlaggen halfstok

De verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen woensdag kunnen gewoon doorgaan, bevestigde Rutte nog. Meerdere partijen hebben hun campagne stilgelegd naar aanleiding van de schietpartij. Daarover wilde Rutte niets zeggen. ‘Ik sta hier niet als VVD’er, de campagne is the least of my worries.’

Rutte liet ook weten dat de vlaggen dinsdag halfstok gehangen worden op overheidsgebouwen om respect te tonen voor de slachtoffers en nabestaanden.