Politiechef van Parijs vervangen na geweld van zaterdag

0
21

Politiechef van Parijs vervangen na geweld van zaterdag

Het beroemde restaurant leed zware schade.

Michel Delpuech, de politiechef van Parijs, zal vervangen worden. Dat heeft de Franse premier Edouard Philippe maandag gezegd, na de erg gewelddadige protesten van de gele hesjes zaterdag in de Franse hoofdstad. De manifestanten mogen ook niet langer betogen als er ‘extremistische elementen’ aanwezig zijn.

‘Woensdag zal de president van de republiek tijdens de ministerraad Didier Lallement, de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en huidig prefect van Nouvelle-Aquitaine, benoemen tot prefect van de politie’, aldus de premier.

Hij zal de 66-jarige Delpuech vervangen. Philippe hekelde het optreden van de politie van afgelopen zaterdag, en zei dat het handhavingsplan niet correct werd uitgevaardigd.

De premier kondigde ook aan dat de gele hesjes-betogingen niet langer altijd toegelaten zullen worden. ‘Vanaf volgende zaterdag zullen we elke keer dat het nodig is demonstraties in naam van de gele hesjes verbieden in de gebieden die het ergst getroffen zijn, wanneer we vernemen dat extremisten aanwezig zijn die van plan zijn geweld te gebruiken’, zei hij.

Hij zei voorts ook aan de minister van Justitie, Nicole Belloubet, gevraagd te hebben om de boetes voor deelname aan een verboden evenement ‘heel duidelijk’ te verhogen’, van 38 naar 135 euro.

Bij het geweld van afgelopen zaterdag werden volgens Philippe 27 winkels geplunderd en 124 beschadigd. De schade die de protesten van de gele hesjes sinds hun start midden november hebben veroorzaakt werd maandag door de koepelvereniging van Franse verzekeraars geschat op 170 miljoen euro. De schade van afgelopen zaterdag op de Champs-Elysées werd daar nog niet bijgeteld.

Ook het bekende restaurant Fouquet’s werd vernield. ‘Dat is ongezien’, aldus Olivia Polski, een medewerker van het Parijse stadsbestuur.

Belgen

De zeven Belgen die zaterdag in Parijs zijn opgepakt, krijgen daar consulaire bijstand. De verdachten komen uit het Luikse.

Wat de zeven precies op hun kerfstok zouden hebben, is nog niet duidelijk. Op beelden is wel te zien hoe een relschopper getooid met Belgische vlag stenen gooit naar een politievoertuig. De diensten van Buitenlandse Zaken namen al contact op met verschillende families van verdachten.

De actie van de gele hesjes in Parijs ontaardde zaterdag in zwaar geweld. Verschillende winkels werden geplunderd en hier en daar werd brand gesticht. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner hadden ongeveer 1.500 ‘ultragewelddadige’ manifestanten zich bij de 10.000 gewone betogers gevoegd. In totaal zijn er 250 mensen opgepakt, onder wie 21 minderjarigen en dus ook zeven Belgen.