‘Langdurig zieken na een jaar weer naar een job begeleiden, is moeilijk’

0
17

'Langdurig zieken na een jaar weer naar een job begeleiden, is moeilijk'

De regering kan de toename van langdurig zieken niet stoppen.

Een recordaantal van 415.000 mensen zaten midden vorig jaar al langer dan een jaar ziek thuis.

Het aantal langdurig zieken blijft stijgen. Naast 390.004 loontrekkenden waren er eind juni vorig jaar 25.237 zelfstandigen die een invaliditeitsuitkering ontvingen. Op een halfjaar tijd kwamen er zo meer dan 10.000 langdurig zieken bij, blijkt uit cijfers die Het Laatste Nieuws opvroeg.

De regering-Michel had van de herintegratie van langdurig zieken een van haar prioriteiten gemaakt. Want de stijging van hun aantal is een van de redenen van de vrij lage activiteitsgraad in ons land. Ter vergelijking: in het tweede kwartaal van vorig jaar waren er volgens de Nationale Bank 4,8 miljoen mensen aan het werk, en in juni waren er 464.147 werkzoekenden. De overheidsuitgaven voor arbeidsongeschiktheid overtroffen die voor werkloosheid.

Maar de regering heeft het aantal dus niet kunnen doen dalen. De bevoegde minister Maggie De Block (Open VLD) wijst op de vergrijzing van de beroepsbevolking. Meer oudere werknemers betekent meer zieke werknemers.

Lode Godderis, hoogleraar aan het centrum voor omgeving en gezondheid van de KU Leuven, denkt dat een andere aanpak nodig is. ‘Na een jaar is het heel moeilijk om iemand nog terug naar zijn job te begeleiden. Eigenlijk moet je al voor de kaap van drie maanden ondersteuning aanbieden’, zegt hij. ‘Er zou ook financiële steun moeten komen voor bedrijven, vooral kleine, die hun langdurig zieke werknemer opnieuw in het bedrijf integreren. Zodat zij de periode waarin die werknemer misschien alleen aangepast werk kan doen, kunnen overbruggen.’