Kamercommissie keurt zonder N-VA steun aan gas goed

0
18

Kamercommissie keurt zonder N-VA steun aan gas goed

De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft het steunmechanisme voor gascentrales goedgekeurd.

De partijen van de ontslagnemende meerderheid, MR, Open VLD en CD&V,  stemden voor het wetsvoorstel, net als PS en de groenen. N-VA stemde tegen en de SP.A onthield zich. Daarmee is er een meerderheid voor het wetsvoorstel, dat een kader schept voor de ondersteuning van allerlei elektriciteitscapaciteit die het wegvallen van de kerncentrales in 2025 moet opvangen.

De voorbije weken was de steun voor het wetsvoorstel wat afgekalfd, na alarmerende berichten over de hoge kostprijs van de steun. Verschillende partijen wilden de steun tot een minimum beperken en daarvoor bestaande gascentrales langer in het leven houden.

Maar in de kaderwet wordt over de totale kostprijs van de steun nog geen definitieve beslissing genomen, die volgt later in de vorm van Koninklijke Besluiten. Overigens zal het steunmechanisme ook nodig zijn in de alternatieve scenario’s. Aangezien de tijd dringt, moest er nu een beslissing worden genomen.

Het wetsvoorstel werd aangenomen, maar tegelijk ook grondig geamendeerd. Er werden bijna veertig amendementen goedgekeurd.