Dader dodelijke schietpartij Utrecht aangehouden, motief onduidelijk

0
19

Dader dodelijke schietpartij Utrecht aangehouden, motief onduidelijk

Het appartementsgebouw waar Tanis maandagavond werd aangetroffen

De verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht is aangehouden. De 37-jarige Gökmen Tanis kwam al meermaals in aanraking met het gerecht. Intussen zijn nog twee andere verdachten opgepakt. Hun rol is voorlopig onduidelijk.

Na een urenlange klopjacht heeft de Nederlandse politie Gökmen Tanis aangehouden, voor zijn betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht maandagochtend. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, en vielen nog eens vijf gewonden, van wie er drie ernstig aan toe zijn.

De bevestiging van zijn arrestatie kwam er omstreeks 18.30 uur. Tanis werd gearresteerd in de Oudenoord, in de wijk Pijlsweerd. Vragen over de aanhouding wilden de politie en Utrechts burgemeester Jan van Zanen niet beantwoorden. Wel werd op de persconferentie bevestigd dat de politie de in Turkije geboren Tanis op het spoor is gekomen door zijn vluchtauto.

Verschillende getuigen hadden de schutter die rond 10.45 uur het vuur opende op een tram nadien zien wegvluchten in een rode Renault Clio. Vlak voor het schietincident werd volgens de politie vlakbij een auto gecarjackt die aan de beschrijving voldeed. De auto werd om 12.40 uur aangetroffen door de politie in de Tichelaarslaan, ongeveer vier kilometer verderop. Sporenonderzoek leidde vervolgens naar de 37-jarige man, overigens geen onbekende voor justitie.

Strafblad

Volgens het Algemeen Dagblad stond hij op 4 maart voor de rechter in Utrecht in verband met een verkrachtingszaak uit 2017. RTV Utrecht meldt dat Tanis eerder ook al in aanraking kwam met het gerecht: voor poging tot doodslag omdat hij in december 2013 met een vuurwapen zou hebben geschoten in de richting van een flatgebouw in Kanaleneiland, dezelfde wijk waar de schietpartij plaatsvond.

Daarnaast zou zijn naam ook in verband worden gebracht met een reeks kleinere delicten, zoals bedreiging en belediging van een vrouw, bedreiging en belediging van de politie, inbraak, winkeldiefstal, rijden onder invloed en plassen in een politiecel. De feiten vonden plaats tussen 2012 en 2017, het is onduidelijk of hij veroordeeld werd.

Motief?

Bij een van de huiszoekingen werd ook een andere verdachte aangehouden. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen van vandaag, liet de politie van Utrecht weten. In de loop van maandagavond is nog een derde verdachte aangehouden Het is niet duidelijk op welke wijze deze persoon betrokken is bij de schietpartij.

Over het motief van de schutter doen verschillende theorieën de ronde, de politie sluit voorlopig geen enkele piste uit. Burgemeester Jan van Zanen ging eerst van een terreurdaad, en er zijn getuigen die zeggen dat de schutter ‘Allahoe akhbar’ heeft geroepen. Maar er doen ook geruchten over motieven uit de relationele sfeer de ronde, omdat de schutter volgens getuigen vooral een vrouw in het bijzonder zou hebben geviseerd.

De vader van Tanis heeft in de Turkse media gereageerd op het nieuws. Tegen het persbureau Demirören zegt hij dat zijn zoon uit zijn eerste huwelijk, met wie hij al sinds 2008 geen contact meer heeft, 'ervoor moet boeten als hij de dader is', aldus het Algemeen Dagblad.