Waalse regering verliest meerderheid

0
19

Waalse regering verliest meerderheid

Willy Borsus.

Met de overstap van Patricia Potigny van MR naar Listes Destexhe verliest de Waalse regering haar meerderheid.

Het blijven lastige dagen voor de MR. Met veel poeha trok ze de populaire Sabine Laruelle terug aan boord om de lijst in Namen te trekken, de minister stopte vijf jaar geleden met politiek. Een dag later is het opnieuw prijs. Backbencher Patricia Potigny stapt over naar Listes Destexhe, zo meldt La Libre Belgique vanochtend. Ze vindt de partij niet rechts genoeg. Meteen verliest de Waalse regering onder leiding van Willy Borsus (MR) haar meerderheid.

Met 38 zetels op 75 was die bijzonder krap. Dat was een gevolg van de wissel die twee jaar geleden op vraat van voormalig CDH-voorzitter Benoit Lutgen was doorgevoerd. Daarbij kwam de PS ten voordele van de MR op de keien te staan. Het wil evenwel niet onmiddellijk zeggen dat de Waalse regering er meteen aan is voor de moeite. Potigny belooft elk dossier naar zijn merites te bekijken.

Voormalig Brussels MR-kopstuk Alain Destexhe – die een soort Franstalige N-VA voor ogen heeft, zonder het confederalisme – kan zo in Wallonië op twee parlementsleden rekenen. Eerder stapte ook André-Pierre Puget naar zijn formatie over. Puget heeft een verleden bij talloze partijtjes waar hij meestal met slaande deuren vertrekt. Vijf jaar geleden raakte hij in Luik verkozen op de lijst van de Parti Populaire. Potigny lijkt evenmin een politieke ster in wording. De voormalige schooldirectrice raakte per toeval in het parlement na de dood van Véronique Cornet.

In elk geval zal Borsus zich moeten schikken naar de wensen van de twee overlopers. Het wordt nu woensdag al uitkijken naar de stemming van het ontwerp over de hervorming van de APE (aides à la promotion de l’emploi), een symbooldossier voor de Waalse regering. Uitgerekend vandaag betogen duizenden werknemers – gesteund door de vakbonden – tegen de hervorming. Het gaat om een vorm van gesubsidieerde tewerkstelling. Door de plannen van de minister van Werk Pierre-Yves Jeholet (MR) zouden tot 3500 APE’s hun baan verliezen.