Lange file op A12 door nieuwe ‘conflictvrije’ regeling verkeerslichten

0
19

Lange file op A12 door nieuwe ‘conflictvrije’ regeling verkeerslichten

De nieuwe verkeerslichtenregeling moet ongevallen, die er al vaak gebeurden (foto), voorkomen.

Op de A12 tussen Antwerpen en Brussel staat maandagochtend ter hoogte van Aartselaar in beide richtingen een veel langere file dan gewoonlijk. Dat komt door de nieuwe, conflictvrije verkeerslichtenregeling die dit weekend in gebruik is genomen. De wachttijden lopen er op tot een uur. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is er niet meteen een pasklare oplossing.

Het AWV pakte de voorbije maanden vijf kruispunten aan op de A12 in Aartselaar en Wilrijk om er de verkeersveiligheid te verbeteren. Het gaat om zwarte kruispunten met vaak onoverzichtelijke situaties voor kruisend verkeer en regelmatig ongevallen, ook met zwakke weggebruikers.

De verkeerslichten zijn nu aangesloten op een nieuwe verkeerscomputer in Antwerpen, waardoor het op de kruispunten niet langer gelijktijdig groen zal zijn voor afslaand verkeer uit de zijstraten en overstekende voetgangers en fietsers. Dit weekend werd de nieuwe regeling al op twee kruispunten in gebruik genomen, volgend weekend volgt de rest.

‘Als je iedereen afzonderlijk groen licht geeft, staan de andere weggebruikers onvermijdelijk langer voor het rode licht’, geeft Jef Schoenmaekers van het AWV aan. ‘Twee van de kruispunten die we aanpakken behoren tot de zwartste van Vlaanderen, de verkeersveiligheid moest dus worden aangepakt. We hadden wel verwacht dat dat tot een mindere doorstroming zou leiden. Bovendien moeten de bestuurders zich nog aanpassen aan de nieuwe situatie. Maar we zullen er sowieso mee moeten leren leven dat de wachttijden op de A12 vanaf nu langer zullen zijn.’