Labour wil Britse kiezer laten stemmen over Brexit-deal Theresa May

0
15

Labour wil Britse kiezer laten stemmen over Brexit-deal Theresa May

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn, de leider van oppositiepartij Labour, steunt het voorstel van twee partijgenoten om de Britten te laten stemmen over het akkoord van premier Theresa May over de Brexit, mocht dat volgende week plots toch goedgekeurd worden door het parlement.

Naar alle verwachting zal het Britse parlement zich volgende week voor de derde maal mogen uitspreken over het akkoord van premier May over de Brexit. Dat akkoord werd tweemaal eerder kansloos naar de prullenbak verwezen, maar May zal het dus nogmaals proberen.

Corbyn, die zich al veel langer terughoudend opstelt over de organisatie van een tweede referendum over de Brexit, maakte zondag echter duidelijk dat Labour hoogstwaarschijnlijk het voorstel gaat steunen van twee partijgenoten, Peter Kyle en Phil Wilson. Volgens dat voorstel zou het echtscheidingsakkoord van May na een parlementair akkoord ook nog moeten worden voorgelegd aan het Britse volk. Een tweede referendum dus, zo u wil.

De Labour-leider heeft reeds vele malen eerder gezegd dat hij er alles aan zou doen om wat hij een ‘mislukte Brexit’ noemt, tegen te houden. ‘We zullen daarom het voorstel van Kyle en Wilson steunen, al moeten we vanzelfsprekend eerst nog de tekst screenen’, zei hij tegen Sky News. Hij voegde eraan toe dat Labour het akkoord van May volgende week opnieuw niet zal steunen. ‘De prioriteit is ervoor te zorgen dat we de 29ste maart niet zomaar uit de Europese Unie crashen.’

Corbyn staat allang onder druk van partijgenoten om een tweede referendum over de Brexit ten volle te steunen. Toch doet hij dat niet voluit, uit angst om de Brexiteers binnen Labour te vervreemden van zijn partij.