Brexit en gele hesjes doen Britten en Fransen minder champagne drinken

0
17

Brexit en gele hesjes doen Britten en Fransen minder champagne drinken

De bottelarij van het champagnemerk Pol Roger in Epernay

Terwijl de wereldwijde omzet van de champagneverkoop in 2018 een nieuw record bereikte, slabakt de verkoop in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, de twee belangrijkste markten. De sector wijst de Brexit en de gele hesjes als schuldigen aan.

De globale omzet van champagne bereikte in 2018 een nieuw record, met nagenoeg 4,9 miljard euro. Dat is een stijging met 0,3 procent ten opzichte van 2017. Voor dat geld wisselden 301,9 miljoen flessen champagne van eigenaar, zo meldt het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) op zondag.

Ondanks dat goede nieuws, maakt het champagnecomité zich toch zorgen. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, goed voor zestig procent van de totale verkoop, daalde het verhandelde volume namelijk met 4 procent. De omzet liep er met twee procent terug. ‘Het verontrustende is, is dat die terugval niet wordt gecompenseerd door een hogere afzet buiten de Europese Unie’, zegt Jean-Marie Barillere, voorzitter van het champagnecomité, aan Reuters.

Barillere zoekt de oorzaak van de omzetdaling in Frankrijk bij de gele hesjes. ‘Door de wekelijkse protesten van de gele hesjes in Parijs zijn de afgelopen maanden minder toeristen naar de Franse hoofdstad afgezakt. Bovendien is ook het Franse consumentenvertrouwen afgenomen’, zegt hij.

De daling in het Verenigd Koninkrijk wordt dan weer toegeschreven aan de nakende Brexit, en de daarmee gepaard gaande onzekerheid en onrust op de lokale markten. Voor het derde jaar op rij daalde de verkoop van champagne er.

België stabiel

In eigen land bleef de markt vorig jaar nagenoeg stabiel. Het aantal champagneflessen dat naar België werd verzonden, steeg vorig jaar zeer licht (+0,2 procent) tot in totaal 9.092.105 flessen. De waarde steeg met 1,9 procent tot 144.933.821 euro.

Wereldwijd zijn de grootste stijgers de Verenigde Staten (23,7 miljoen flessen, +2,7 procent), Japan (13,6 miljoen flessen, +5,5 procent) en de Chinese markten (China, Hongkong, Taiwan: 4,7 miljoen flessen, +9,1 procent). Ook in Canada (+4,8 procent), Mexico (+4,3 procent) en Zuid-Afrika (+38,4 procent) was er groei ten opzichte van 2017.