Valtteri Bottas domineert seizoensopener in Australië, Max Verstappen imponeert met derde plaats

0
17

Valtteri Bottas domineert seizoensopener in Australië, Max Verstappen imponeert met derde plaats

Valtteri Bottas heeft de eerste race van het Formule 1-seizoen gewonnen. De Fin nam de leiding bij de start over van Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton en stond die nadien nooit meer af. Hamilton werd wel nog tweede, terwijl Max Verstappen de beide Ferrari’s verschalkte en knap derde werd.

De eerste start van het seizoen bood meteen spektakel. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton mocht vanaf de pole position vertrekken, maar kwam slecht weg en moest teammakker Valtteri Bottas voorbij laten. De aanstormende Ferrari’s van Sebastian Vettel en Charles Leclerc kon de Brit wel nog afhouden. Leclerc belandde zelfs even op het gras en moest zo Max Verstappen opnieuw laten voorgaan. In het middenveld liep het meteen mis: lokale held Daniel Ricciardo verloor zijn neus nog voor de eerste bocht, ook Robert Kubica (Williams) mocht meteen een nieuwe voorvleugel komen halen.

Brandende McLaren

Na een leuke openingsronde was het een hele poos treintje rijden in Melbourne. De enige opwinding kwam van Carlos Sainz Jr., die na amper elf rondes zijn McLaren plots brandend langs de baan moest parkeren. Twee ronden later was Vettel de eerste van de toppers die een pitstop maakte. Hamilton counterde dat een ronde nadien en behield zo zijn positie. Bottas, Verstappen en Leclerc wachtten nog even met hun bandenwissel.

Intussen ontstond aan de rand van de top tien een leuk gevecht tussen twee rookies. Antonio Giovinazzi kon op oude banden een hele tijd de McLaren van Lando Norris afhouden, maar de Italiaan moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven. Voor Norris en enkele achtervolgers was het kwaad echter geschied: ze hadden op enkele ronden zoveel tijd verloren dat ze allen buiten de punten belandden. De grote winnaars: Lance Stroll en Daniil Kvyat, die plots op plekken negen en tien lagen.

Verstappen pakt Vettel

Helemaal voorin maakten Valtteri Bottas, Max Verstappen en tenslotte ook Charles Leclerc vlak voor halfweg hun eerste pitstops. Bottas bleef onbedreigd aan de leiding, terwijl Verstappen vlak achter Vettel de baan opkwam. De Nederlander met Belgische roots zette Vettel meteen onder druk en al snel was het inhaalmanoeuvre een feit: Verstappen reed zowaar op een podiumplaats rond.

Achter de topteams was er een déjà-vu voor het team van Haas, waar Romain Grosjean uitviel. Net zoals vorig jaar in Australië waren er tijdens de pitstops problemen met de wielmoeren bij het Amerikaanse team, waardoor Grosjean plots met een los linkervoorwiel rondreed en mocht parkeren. Ook thuisrijder Daniel Ricciardo, hopeloos op achterstand na zijn problemen in de openingsronde, moest er tot teleurstelling van de vele Aussies de brui aan geven.

Gevecht om snelste ronde

Max Verstappen leek voorin nog een kansje te maken op de tweede plaats, maar onze noorderbuur kwam nooit echt dicht genoeg bij Lewis Hamilton om een poging te wagen. Ook voor plaats vier bleef het interessant: Vettel, op oudere banden onderweg, moest in de slotfase plots teamgenoot Leclerc afhouden.

Uiteindelijk veranderde in de slotfase niet veel meer, al was het wel nog uitkijken wie het puntje voor de snelste ronde zou wegkapen. Die was een tijdlang in handen van Valtteri Bottas, wiens voorsprong intussen al meer dan twintig seconden bedroeg. Tot Max Verstappen vijf ronden voor het einde het vermogen even opschroefde en de snelste ronde van de race reed. Bottas reageerde in de voorlaatste ronde en bezorgde zichzelf zo het maximum van de punten. Na een probleemloze slotronde mocht de Fin voor het eerst sinds Abu Dhabi 2017 het zegegebaar maken: het is zijn vierde zege in de F1.