Lichamen slachtoffers aanslagen Christchurch worden vrijgegeven

0
17

Lichamen slachtoffers aanslagen Christchurch worden vrijgegeven

Inwoners van Christchurch herdenken de slachtoffers van de aanslagen

De lichamen van de dodelijke slachtoffers van de terreuraanslagen in Christchurch worden vanaf zondag vrijgegeven.Verwacht wordt dat alle lichamen tegen woensdag aan de nabestaanden zijn teruggegeven. Ondertussen is er ook nog een vijftigste slachtoffer aangetroffen.

Dat bevestigt de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Dat de slachtoffers snel begraven kunnen worden, is voor de familie van de in de moskees omgekomen mensen van belang. Moslims begraven de overledenen zo snel mogelijk, vaak zelfs al binnen de 24 uur. 

 Aangenomen wordt dat alle slachtoffers moslims zijn. Velen van hen kwamen als immigranten naar Nieuw-Zeeland. Hun families zijn voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Bangladesh, Afghanistan, Egypte, Saoedi-Arabië en India. Definitieve gegevens over de herkomst van de slachtoffers zal de politie pas vrijgeven wanneer alle lichamen zijn geïdentificeerd.

 

Zondagnamiddag plaatselijke tijd (zondagochtend Belgische tijd) lagen nog steeds 34 slachtoffers die bij de aanslagen gewond raakten in het ziekenhuis. Twee van hen zijn nog in levensgevaar.

Premier gemaild

Ardern bevestigde verder dat ze negen minuten voor het bloedbad begon een e-mail had ontvangen van Breton Tarrant met daarin diens manifest. "De e-mail bevatte zijn manifest, maar geen details over de aanslagen of over hun locatie in Nieuw-Zeeland", verklaarde ze.

Een stafmedewerker van de premier, die belast is met het checken van de e-mails, markeerde de mail als 'dringend' en stuurde hem binnen de twee minuten door naar de veiligheidsdienst van het parlement. In de entourage van de premier viel eerder al te horen dat de mail nog naar een groot aantal andere geadresseerden was verzonden, onder wie heel wat media en politici.

Geen uitlevering

De Nieuw-Zeelandse premier verklaarde verder dat de 28-jarige beschuldigde van de aanslagen niet zou worden uitgeleverd aan zijn thuisland Australië. 'Hij zal zich absoluut voor het gerecht in Nieuw-Zeeland moeten verantwoorden voor de terreuraanslag die hij hier heeft gepleegd', zei ze.

Ardern liet voorts weten dat haar kabinet maandag de besprekingen zal aanvatten over mogelijke wijzigingen aan de Nieuw-Zeelandse wapenwetten.

Vijfigtigste slachtoffer

Politiecommissaris Mike Bush zei tijdens een persconferentie dat er nog een extra slachtoffer is aangetroffen. ‘Sinds gisteravond hebben we alle slachtoffers kunnen weghalen van de twee moskeeën. Het is tijdens die actie dat we een vijftigste slachtoffer hebben kunnen lokaliseren’, zegt Bush.

‘Op dit moment wordt er maar één man aangeklaagd voor de aanslagen’, verduidelijkt Bush verder nog. Eerder werd al gezegd dat Brenton Tarrant alleen zou gehandeld hebben, maar de rol van de twee mensen die kort na de aanslagen aan een politiecordon werden tegengehouden, was nog onduidelijk. Tot nu, want uit nader onderzoek van de politie is gebleken dat ze niets met de zaak te maken hebben. Een van de twee, een man, werd wel aangeklaagd voor een vuurwapenmisdrijf. De andere, een vrouw, is zonder aanklacht vrijgelaten.

Heldenmoed

De politiecommissaris benadrukt ook hoe belangrijk het werk van de politie is geweest in ‘het voorkomen van verdere aanslagen’. Hij prees ook de heldenmoed van de twee agenten die hun leven geriskeerd hebben om meer doden te voorkomen en de extreemrechtse terrorist hebben kunnen overmeesteren. Brenton Tarrant, die het vuur opende in twee moskeeën in Christchurch had liefst vijf wapens in zijn bezit, waaronder twee semi-automatische wapens.

De moskeeën in Nieuw-Zeeland blijven onder verhoogd politietoezicht ‘tot we zeker zijn dat er geen dreiging meer is’.