Waarom alles goed gaat in België, Nederland ons niettemin het nakijken geeft, en macht altijd corrumpeert

0
14

Waarom alles goed gaat in België, Nederland ons niettemin het nakijken geeft, en macht altijd corrumpeert

Even dook de staatshervorming op, maar het was dan toch weer het klimaat dat het politieke nieuws maakte. En die ellendige Brexit natuurlijk. Dit zijn elf van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Zou dat waar zijn, dat een Vlaams kind op de fiets twee keer meer kans heeft om te worden doodgereden dan een Nederlands kind? Of is het eerder drie keer meer? Een ontluisterende factcheck.

 • Factcheck. ‘Vlaams kind op de fiets heeft twee keer meer kans te worden doodgereden dan een Nederlands’

2.

Zo, het schip is te water, voortaan brengt De Standaard ook journalistiek om naar te luisteren. De dagelijkse podcast dSAudio zit nu in de app en op de site. Drie verhalen illustreren hoe uiteenlopend de journalistiek van dSAudio is, en hoe aangrijpend. Een interview met de moeder van Anuna De Wever, een gesprek over de zes Belgische staatshervormingen, en een liefdesverhaal. ‘Het is een crush, dacht ik, het gaat over. Het werd alleen maar erger. Dit is het dus, dit is liefde.’ Als u nog niet luisterde, gewoon doen, en laat u overtuigen.

 • Het verhaal. Katrien Van der Heyden, de moeder van Anuna De Wever: ‘Ik dacht: gaat de politie haar nu komen arresteren?’
 • De Machtwacht. ‘Het is met staatshervormingen zoals met Star Wars-films’
 • Hart en hoofd. ‘Ik lees zijn afscheidsbrief nog elke dag en denk: zeveraar’
 • Alle podcasts van De Standaard

3.

De Vlaamse regering maakt de taxisector vrij. Geen vaste tarieven meer, geen minimum aantal inwoners per licentie. Wachten ons nu superlage prijzen en prachtige service? Zweden ging Vlaanderen voor en toont leerrijke lessen.

 • Zweden toont risico’s van vrijere taxisector

4.

Dat luchtvervuiling een stille doder is, wisten we. Maar volgens nieuw Duits onderzoek ligt het aantal doden dubbel zo hoog als wat we tot nu toe aannamen. In Europa stierven in 2015 800.000 mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling. Niet in de eerste plaats door zieke longen, maar door hart- en vaatziekten. Ine Renson analyseert de cijfers. Let vooral op de bijhorende kaart.

 • Fijn stof eist meer levens dan tabak

5.

107 Syriërs die via Melikan Kucam een humanitair visum kregen, zijn spoorloos. 78 anderen gingen het nooit ophalen. Maggie De Block legt de resultaten van het onderzoek naar de tussenpersonen voor humanitaire visa van Theo Francken op tafel. Het bevestigt dat macht die niet wordt gecontroleerd, altijd weer ontspoort.

 • ‘Het systeem-Francken is ontspoord’

6.

Zeker nu duidelijk wordt dat België in de verste verte de klimaatdoelen voor 2035 niet haalt, kijken we met grote ogen naar Nederland. Eerst onderhandelen met alle betrokkenen rond klimaattafels, dan de voorgestelde maatregelen laten berekenen door het Nederlandse Planbureau, en tot slot het strenge oordeel over betaalbaarheid en efficiëntie aanvaarden en dus politiek hard discussiëren en bijsturen.

 • Slecht klimaatnieuws zet Nederlandse verkiezingen op scherp

7.

De bekende Iraanse mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh krijgt 38 jaar cel en 148 zweepslagen. Zelfs naar Iraanse normen is dat een uitzonderlijk zware en kafkaiaanse straf. Ze heeft geen idee hoe ze aan die zware veroordeling geraakt is. Ze mocht haar advocaat niet zelf kiezen. De voorbije jaren is ze al twee keer ‘in asentia’ veroordeeld voor misdaden tegen de staat en de nationale veiligheid. Die processen zijn in het geheim gevoerd, zonder dat de beklaagde erbij was of er op de hoogte van was.

 • Ze zag de striemen bij haar cliënten, maar is nu zelf aan de beurt

8.

Wie geld op een spaarboekje heeft staan, kan er nog tot minstens 2020 zeker van zijn dat het niets opbrengt. Intussen vreet de inflatie aan het kapitaal. Heeft de gewone spaarder nog alternatieven?

 • Maak het beste van de lage rente

9.

Europa brengt vrede en voorspoed, zo luidt de verdedigingslinie. Maar hoeveel economische groei creëert de Unie nu eigenlijk voor zijn burgers? Hoogstwaarschijnlijk geen.

 • ‘Europese Unie creëert geen groei’

10.

Is België een apenland, vraagt columnist Ive Marx zich af. ‘We zijn hoogopgeleid. We worden gepamperd door talloze voorzieningen van de welvaartstaat, tot en met gestreken hemden op kosten van de staat. Goed om te wonen, goed om in te investeren. Niet perfect, zeker. Maar vind maar eens beter.’ Waarom zet Ive Marx zijn roze bril op?

 • Alles komt goed

11.

Zou de CD&V-top dat nu menen, dat de partij uit is op een nieuw rondje staatshervorming? Marc Reynebeau weet het wel zeker: natuurlijk niet.

 • Maak plaats in de communautaire vrieskist