De drie favoriete aandelen van Patrick Nollet

0
17

De drie favoriete aandelen van Patrick Nollet

Patrick Nollet

Patrick Nollet, directeur van de Vereniging van Vlaamse Beleggers (VFB) kiest voor drie Belgische aandelen. Logisch: zijn voorkeur gaat naar bedrijven die hij kent.

Misschien wel het beste boek over beleggen is voor mij ‘Onex Up On Wall Street’ van Peter Lynch, de legendarische fondsbeheerder van het succesvolle Fidelity Magelllan Fund. Het belangrijkste …

Misschien wel het beste boek over beleggen is voor mij ‘Onex Up On Wall Street’ van Peter Lynch, de legendarische fondsbeheerder van het succesvolle Fidelity Magelllan Fund. Het belangrijkste advies in dat boek is om te kopen wat je kent. Zo schreef Lynch dat als hij zijn vrouw erg tevreden was over haar panty’s, hij onmiddellijk het bedrijf ging bestuderen dat die wonderlijke panty’ produceerde. Ik probeer zijn raad te volgen en beleg vooral in Belgische bedrijven waarvan ik de producten ken en die ik het beste kan volgen.

Ageas (44 euro)

Deze Belgische groep is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen van Europa en biedt zowel leven-als schadeverzekeringen aan. De resultaten over 2018 waren bevredigend, rekening houdend met de zwakte op de aandelenmarkten. Ageas mag hoger gewaardeerd worden dan een aantal Europese sectorgenoten, want de groep heeft heel belangrijke en groeiende inkomsten uit Azië, meer bepaald China. Het dividend van Ageas is aantrekkelijk. Over het jaar 2018 werd het dividend met 5% verhoogd tot 2,2 euro. Dat brengt het dividendrendement op 5,1% bruto en 3,6% netto. En voor wie het vergeten is: het Fortis verleden is helemaal uit de weg geruimd.

Ter Beke (139 euro)

Deze Belgische groep telt twee divisies: vleeswaren en bereide gerechten. Denk aan merken zoals L’Ardennaise en Come a Casa. Ter Beke groeide de voorbije jaren heel sterk, vooral door overnames. Vorig jaar nam de winst een duik, maar laat u niet misleiden. Deze winstdaling had alles te maken met een aantal uitzonderlijke elementen. 2018 was ook het eerste jaar dat alle overgenomen bedrijven een vol jaar bijdroegen aan de resultaten. De netto kasstroom per aandeel ging 5% hoger.

Een nieuwe ceo moet nu de overnames verder integreren en synergiën te benutten. Ondertussen krijgt de aandeelhouder een dividend dat op de huidige koers een rendement biedt van 3% bruto. Dat is zeker niet onaardig voor een voedingsbedrijf.

Jensen Group (34,70 euro)

Ooit noteerde dit bedrijf nog onder de naam LSG. Maar de Deense familie Jensen nam dit bedrijf, dat grote geïntegreerde wasserijsystemen produceert, helemaal in handen. De groep opereert in een duopolie: samen met een Duitse speler verdelen ze de markt. Die groeit dankzij het toenemende toerisme en ziekenhuiszorg. Bovendien speelt de zorg voor het milieu het bedrijf in de kaart. Industrieel wassen kan met minder waterverbruik doordat de nieuwste machines daar sterk op inspelen. Ondanks schade aan een fabriek in Panama door een orkaan realiseerde Jensen een recordomzet over 2018. Dit kleine aandeel, dat nog steeds als Belgisch wordt beschouwd, is laag gewaardeerd en biedt een dividendrendement van bruto 3%.