Beresterke Alexey Lutsenko wint lastige rit in Tirreno-Adriatico, ondanks twee (!) valpartijen in de finale

0
13

Beresterke Alexey Lutsenko wint lastige rit in Tirreno-Adriatico, ondanks twee (!) valpartijen in de finale

De Kazach Alexey Lutsenko (Astana) heeft zaterdag de vierde rit in Tirreno-Adriatico (Ita/WorldTour) op zijn naam geschreven. De Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott) blijft leider. Na 221 km tussen Foligno en Fossombrone won de 26-jarige Lutsenko, die de lastige klimmetjes doorheen de rit het best had verteerd, na een sprint met vier.

LEES MEER.Sep Vanmarcke valt bijna in ravijn tijdens Tirreno: “Ik heb enorm veel geluk gehad”.

Na 221 km tussen Foligno en Fossombrone won de 26-jarige Lutsenko, die de lastige klimmetjes doorheen de rit het best had verteerd, na een sprint met vier.

Lutsenko reed ruim 35 km solo op kop, maar op anderhalve kilometer van de meet kwam de Kazach ten val. Daardoor werd hij alsnog bijgebeend door Primoz Roglic, Adam Yates en zijn ploeggenoot Jakob Fuglsang. In de daaropvolgende sprint geschiedde alsnog gerechtigheid. Roglic werd tweede, Yates derde. Tiesj Benoot was de beste Belg op de achtste plaats.

De etappe van Foligno naar Fossombrone was de eerste van twee wedstrijddagen die was gekruid met enkele muren van hellingen in de Marche. Vooral in de finale was het klimmen geblazen. Na een pittige beginfase schoven de Belgen Jasper Stuyven en Jenthe Biermans mee in een vroege vlucht van tien. Achterin vielen de opgaves te noteren van Tourwinnaar Geraint Thomas (maagproblemen) en Dimitri Claeys.

Veel leverde het avontuur van Stuyven en Biermans ondanks een maximumvoorsprong van om en bij de tien minuten niet op, want in de achtergrond barstte de wedstrijd al heel vroeg open. Veertig kilometer voor de finish deed Astana de koers ontploffen met eerst Jakob Fuglsang en daarna Lutsenko. Achter de rug van de Kazach zonderden Julian Alaphilippe, Tiesj Benoot, Simon Clarke, Tom Dumoulin, Fuglsang, Yates, Roglic en Davide Formolo zich af.

Bij het ingaan van de twee lokale ronden, met telkens een pittige klim, liep de voorsprong van Lutsenko op boven de halve minuut, pikte Yates nog twee bonificatieseconden mee en kwam Sep Vanmarcke ten val op een brugje. In de afdaling van de voorlaatste klim miste Lutsenko een bocht. Hij kwam zo in aanraking met de bergflank, maar hij slaagde erin recht te blijven en ging met bijna een minuut voorsprong naar de laatste helling.

Op de slotklim ontbond Roglic zijn duivels. Enkel leider Yates en waakhond Fuglsang konden in het spoor blijven. Dumoulin kende een dip. De drie kwamen tot op de hielen van Lutsenko, die de risico’s niet schuwde en daarbij een tweede keer in de fout ging in een bocht. In de slotkilometer kreeg hij zo nog de drie achtervolgers op de nek, maar in de sprint bergop was hij toch nog sneller dan Roglic, Yates en Fuglsang. Tiesj Benoot werd achtste.

Het algemeen klassement werd stevig door elkaar geschud, maar helemaal bovenin blijft Yates op 1 met zeven seconden voorsprong op Roglic. Dumoulin is nu derde op vijftig seconden. Wil hij deze Tirreno-Adriatico nog winnen, dan moet de Nederlander zondag aan de bak tijdens de vijfde rit, met een snelle opeenvolging van hellingen aan het eind. Tirreno-Adriatico eindigt dinsdag met een individuele tijdrit van tien kilometer.

Uitslag:

1. Alexey Lutsenko (Kaz/AST) de 221km in 5u16:29 (gem. 41,89794km/u)

2. Primoz Roglic (Sln/TJV) op 0:00

3. Adam Yates (GBr/MTS) 0:00

4. Jakob Fuglsang (Den/AST) 0:00

5. Davide Formolo (Ita/BOH) 0:10

6. Alberto Bettiol (Ita/EF1) 0:23

7. Simon Clarke (Aus/EF1) 0:23

8. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 0:23

9. Julian Alaphilippe (Fra/DQT) 0:23

10. Wout Poels (Ned/SKY) 0:23

Stand:

1. Adam Yates (GBr/MTS) de 663,5km in 15u53:42 (gem. 41,742683km/u)

2. Primoz Roglic (Sln/TJV) op 0:07

3. Tom Dumoulin (Ned/SUN) 0:50

4. Julian Alaphilippe (Fra/DQT) 0:56

5. Sam Oomen (Ned/SUN) 0:56

6. Alexey Lutsenko (Kaz/AST) 01:06

7. Wout Poels (Ned/SKY) 01:16

8. Jakob Fuglsang (Den/AST) 01:19

9. Alberto Bettiol (Ita/EF1) 01:21

10. Simon Clarke (Aus/EF1) 01:25