Ook Lokeren-trainer Peter Maes opgepakt in Operatie Schone Handen

0
21

Ook Lokeren-trainer Peter Maes opgepakt in Operatie Schone Handen

Peter Maes.

Lokeren-trainer Peter Maes is opgepakt in Operatie ‘Schone Handen’. Hij zou verdacht worden van witwassen. Dinsdag wordt hij voorgeleid bij een onderzoeksrechter.

Peter Maes zou opgepakt zijn op verdenking van witwassen. Dat vernam De Standaard. De coach van Lokeren heeft banden met Dejan Veljkovic, een van de spilfiguren in het recente voetbalschandaal …

Peter Maes zou opgepakt zijn op verdenking van witwassen. Dat vernam De Standaard. De coach van Lokeren heeft banden met Dejan Veljkovic, een van de spilfiguren in het recente voetbalschandaal Operatie Schone Handen. Die Servische spelersmakelaar, die verdacht wordt van matchfixing en witwaspraktijken in het Belgische voetbal, is namelijk ook de makelaar van Maes. Het gerecht zou vragen hebben bij een contract van Maes, zoals dat eerder al bij Ivan Leko, de coach van Club Brugge, het geval was. 

De samenwerking tussen Maes en Veljkovic dateert van de eerste passage van de coach bij KSC Lokeren, van 2010 tot 2015. De Servische makelaar was toen de 'huismakelaar' van de club. Voorzitter Roger Lambrecht maakte hem belangrijk omdat hij erin geslaagd was het 'Afrikaanse goud' van de club te gelde te maken. Veljkovic wist de Burkinees-Ivoriaanse aanvaller Aristide Bancé te slijten aan Metalurg Donetsk en de Nigerese Moussa Maazou aan CSKA. Dankzij de transferwinsten kon het kleine Lokeren zich financieel meten met de topclubs in België.

Onlangs dook een foto op van Veljkovic met Peter Maes bij een Volkswagengarage in Aalst. Dezelfde garage waar Veljkovic met Sébastien Delferière, een van de twee scheidsrechters die genoemd worden in het schandaal, was langsgeweest om een extra korting te bedingen.

Maandagnamiddag leidde Peter Maes nog de training bij Sporting Lokeren. 'De club heeft vanavond via de pers vernomen dat Peter Maes werd opgepakt en morgen voor de onderzoeksrechter moet verschijnen', zegt de club maandagavond in een mededeling. 'Over verdere informatie beschikken wij als club op dit moment niet. Morgen zijn er twee trainingen gepland. Arnar Vidarsson zal alvast de ochtendtraining voor zijn rekening nemen.'

Wrakingsverzoek

Maes zal normaal de nacht in de cel doorbrengen, want dinsdag pas wordt hij voorgeleid bij de onderzoeksrechter. En dat zal niet Joris Raskin zijn, meldt Het Belang van Limburg, maar een collega-onderzoeksrechter die eerder ook al bijstand bood in het onderzoek.

Tegen Raskin werd maandag namelijk een wrakingsverzoek ingediend door Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten die ook verdacht wordt in het voetbalschandaal. Wat de argumenten daarvoor zijn, is nog niet bekend. Maar allicht zal het gaan over de link van Raskin met de Belgische voetbalbond. De onderzoeksrechter zetelde tot begin van dit jaar in de licentiecommissie van de KBVB en Vertenten is als scheidsrechter een werknemer van die KBVB.

Er zijn nu twee opties. Ofwel doet Raskin binnen de 48 uur vrijwillig een stap opzij en laat hij zich vervangen door een andere onderzoeksrechter. Ofwel vecht hij de wraking aan. In dat geval moet het hof van beroep in Antwerpen zich over de zaak buigen, alle partijen horen en dan een beslissing nemen. Die procedure kan gemakkelijk 2 maand in beslag nemen. Ondertussen loopt het onderzoek onvermijdelijk vertraging op. De onderzoeksrechter kan zich ondertussen wel ook laten vervangen door een collega, maar die zal het dossier moeten instuderen.

Terug bij Lokeren

Na een passage bij Racing Genk, die uitdraaide op een voortijdig ontslag, nam Peter Maes opnieuw het sportieve roer in handen bij Lokeren in augustus 2017. Voorzitter Roger Lambrecht was op zoek naar een oplossing toen al na twee speeldagen bleek dat de aanpak van Runar Kristinsson niet zou werken. Maes verkoos het binnenlandse avontuur bij Lokeren boven een onzekere buitenlandse missie. Hij leidde Lokeren vorig seizoen met veel moeite naar de dertiende plaats en de finale van Play-off 2. Momenteel staat de Oost-Vlaamse ploeg gedeeld laatste.