Stakingen of niet, Ryanair blijft een winstmachine

0
22

Stakingen of niet, Ryanair blijft een winstmachine

Het einde van het Ryanairmodel lijkt, ondanks een licht gedaalde winst, nog lang niet in zicht.

Ryanair heeft ‘maar’ 1,2 miljard euro winst gemaakt de voorbije zes maanden. Transporteconoom Eddy Van de Voorde is meer gefascineerd door de vraag waarom de Ierse budgetvlieger ondanks alles zo’n winstmachine blijft. Het gaat van de lampjes tellen in de cockpit tot luchthavens laten vallen die te duur zijn.

Over timing gesproken. De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair kwam vandaag twee keer in het nieuws. Eerst met ‘slecht’ nieuws. Voor de eerste keer in vijf jaar werd er minder winst gemaakt. Ook al gaat …

Over timing gesproken. De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair kwam vandaag twee keer in het nieuws. Eerst met ‘slecht’ nieuws. Voor de eerste keer in vijf jaar werd er minder winst gemaakt. Ook al gaat het nog altijd over 1,2 miljard euro. De winstterugval met 7 procent is te wijten aan de sociale onrust, de annulering van vluchten en de stijgende brandstofprijzen.

Maar de kans is bijzonder groot dat bij het grote publiek eerder de blitsactie bijblijft die Ryanair enkele uren later lanceerde. Het pakte uit met een aanbod van een miljoen tickets aan 9,99 euro per vlucht. Wie zo goedkoop wil vliegen, moet wel snel zijn. Het aanbod blijft maar 24 uur geldig.

Het is meteen de perfecte illustratie van wat transporteconoom Eddy Van de Voorde van de Universiteit Antwerpen omschrijft als een van de sterkhouders van Ryanair. ‘Een fantastische prijszetting. Gecombineerd met een verregaande controle op de uitgaven’.

Hogere bezetting in de winter

Stakingen of niet, Ryanair blijft een winstmachine

De gemiddelde bezettingsgraad op Ryanairvluchten was deze zomer 96 procent.

Foto: reuters

Ryanair is de luchtvaartmaatschappij die het imago koestert van aanbieder van spotgoedkope tickets. Wat volgens Van de Voorde geenszins inhoudt dat de ticketinkomsten van de Ierse luchtvaartmaatschappij ook laag zijn. ‘Integendeel: kijk je naar de gemiddelde prijs per kilometer die Ryanair aanrekent, dan verschilt die niet echt veel van die bij andere luchtvaartmaatschappijen’.

Als je er dan in slaagt al je vliegtuigen zo vol mogelijk te laten rondvliegen, dan ben je goed bezig, stelt Van de Voorde. De Ierse budgetvlieger staat bekend omwille van de hoge passagiersbezetting van zijn toestellen. Het voorbije zomerseizoen was het niet anders met een gemiddelde bezettingsgraad van 96 procent. Het aantal reizigers steeg de voorbije zomer met 4,5 miljoen tot 76,6 miljoen.

Het blitsaanbod van goedkope tickets moet ervoor zorgen dat tijdens de winterperiode de passagiersaantallen op peil blijven. Want daar wringt het schoentje. De stakingsacties bij Ryanair tijdens de voorbije maanden zetten druk op de ticketprijzen.

Tegelijk bijten de topman van Ryanair Michael O’Leary en zijn managementteam elke euro in twee vooraleer die uit te geven. Dat gaat bijzonder ver, stelt Eddy Van de Voorde. ‘Elke lamp of scherm in de cockpit worden onder de loep gelegd. Om uit te maken of het wel echt nodig is om te vliegen.’

Bij het sociaal conflict met de piloten was een van de opvallendste eisen dat ze niet langer wilden betalen voor een watertje of koffie als ze aan de stuurknuppel zaten van een Ryanair-toestel.

Wens als vader van de gedachte

Maar topman O’Leary schrikt er ook niet voor terug om binnen de kortste keren luchthavens de rug toe te keren om kosten te besparen. Begin oktober besloot Ryanair zijn basis op de luchthaven van Eindhoven te sluiten. Omdat het aantal passagiers terugloopt, was het argument. Bij de vakbonden werd het gezien als een represaille omdat de luchthaven een syndicale verzetshaard is.

Ook bij de aankoop van de brandstof pakt Ryanair het volgens Van de Voorde slim aan.’ Ze zijn gereputeerd omdat ze zich bijzonder goed kunnen indekken tegen prijsschommelingen van de kerosineprijs. De voorbije zes maanden is dat blijkbaar iets minder goed gelukt.

Conclusie van Van de Voorde: het einde van het model van Ryanair is al een paar keer voorspeld. Maar wie zich aan zo’n voorspelling waagt neemt zijn wensen voor werkelijkheid.