Trump zegt nucleair wapenverdrag met Rusland op

0
23

Trump zegt nucleair wapenverdrag met Rusland op

Rusland zou zich volgens Trump niet aan de afspraken over de nucleaire wapens houden.

De Verenigde Staten stappen uit een verdrag over nucleaire wapens, dat ze al tijdens de Koude Oorlog sloten met Rusland. De Amerikaanse president Trump beschuldigt Moskou ervan het verdrag ‘al vele jaren’ te schenden. Rusland ziet vooral een poging van de VS om de wereld alleen te domineren.

‘Rusland respecteert het verdrag niet. We gaan het akkoord dus beëindigen’, zei president Trump zaterdag aan journalisten. ‘Ik snap niet waarom president Barack Obama het niet heronderhandelde of zich eruit terugtrok.’

Het verdrag in kwestie is het INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty), dat nucleaire wapens met een reikwijdte van tot 5.500 km aan banden legt. De toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan en zijn Sovjet-ambtgenoot Mikhaïl Gorbatsjov ondertekenden het in 1987. De Sovjet-Unie ontplooide tot dan SS-20-raketten met nucleaire koppen, die westerse hoofdsteden als doelwit hadden.

‘We gaan hen het nucleair akkoord niet laten schenden en hen wapens laten produceren, terwijl dat voor ons niet toegelaten is. Wij, wij hebben ons aan het akkoord gehouden. Maar Rusland heeft dat spijtig genoeg niet gedaan’, zei Trump. Volgens Washington beschikt Rusland over raketten waarmee op korte termijn een nucleaire aanval op Europa kan worden ingezet. Rusland ontkent dit echter. Maar Trump zegt dat de VS ook dergelijke raketten kunnen maken. 

‘Unipolaire wereld’

Rusland heeft een andere visie op de zaak. De Verenigde Staten trekken zich terug het verdrag vanwege een ‘droom’ om alleen de wereld te domineren. Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘De belangrijkste motivatie is de droom van een unipoliaire wereld. Zal die realiteit worden? Neen’, zegt de bron bij Buitenlandse Zaken aan het officiële nieuwsagentschap RIA Novosti.

Dialoog

Donald Trump maakte zijn beslissing bekend terwijl zijn Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton zaterdag in Moskou was. Hij zou er de omstreden dialoog ‘voortzetten’ die de president van de VS en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in juli aanvatten.

Volgens de Britse krant The Guardian is het Bolton zelf die druk zette op de Amerikaanse president om zich terug te trekken uit het INF-verdrag. Diezelfde Bolton zou ook alle onderhandelingen blokkeren over een verlenging van het New Start-verdrag over strategische raketten. Dat verdrag loopt af in 2021 en Moskou wil het verlengen.

De relaties tussen Washington en Moskou zijn gespannen vanwege de beschuldigingen van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De Amerikaanse president had bij zijn verkiezing beloofd om de relaties met Rusland te verbeteren. In juli was hij uiterst verzoenend tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin tijdens een gemeenschappelijke persconferentie in Helsinki, na hun eerste bilaterale top in Finland.