De week waarin het cordon niet enkel in Ninove kraakte

0
23

De week waarin het cordon niet enkel in Ninove kraakte

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

Vlaams Belang behaalt een juridische en electorale overwinning. Maar de partij koopt daar weinig mee.

Misschien nog belangrijker dan de verkiezingsoverwinning op zondag 14 oktober voor het Vlaams Belang, is het arrest dat het hof van beroep in Antwerpen een dag later uitsprak. Dat arrest verzekert Uitgeverij …

Misschien nog belangrijker dan de verkiezingsoverwinning op zondag 14 oktober voor het Vlaams Belang, is het arrest dat het hof van beroep in Antwerpen een dag later uitsprak. Dat arrest verzekert Uitgeverij Egmont, die boeken van Vlaams Belangers publiceert, een plaats op de Boekenbeurs. Vooral de motivering van het hof is interessant. De organisatoren hadden tevergeefs beweerd dat Egmont ‘nauwe banden heeft met een politieke partij die racistische of discriminerende tendensen zou vertonen’.

Zoiets kon niet aangetoond worden, zo luidt het arrest. Het is immers niet omdat een aantal vzw’s rond het Vlaams Blok in 2004 is veroordeeld voor racisme, dat die lijn doorgetrokken mag worden tot het Vlaams Belang. ‘De overwegingen met betrekking tot het verleden van het Vlaams Blok doen hier niet ter zake.’

Het arrest sterkt de partij in het idee dat ze ten onrechte uitgesloten wordt van machtsdeelname, het zogenaamde cordon sanitaire. Dat leidt tot een situatie zoals in Ninove en Denderleeuw, waar Vlaams Belang de grootste partij is, maar geen coalitie op de been kan brengen.

Waarom een cordon? 

Waarom eigenlijk? ‘Het cordon bestaat sinds 1989 omdat de partij niet de elementaire normen en waarden van de beschaving onderschreef’, reconstrueert Jos Geysels, de geestelijke vader van het cordon en voormalig Agalev-politicus. ‘Dat cordon dateert van vóór de veroordeling voor racisme in 2004 en blijft ook relevant na het arrest van vorige week.’ Het cordon is geen juridische constructie maar een principiële opstelling, vindt Geysels. Uiteindelijk bepaalt ze dat meerderheden gevormd worden buiten de partij om, wat nog steeds democratisch is.

Het ziet ernaar uit dat het Vlaams Belang weinig koopt met de juridische overwinning. ‘Het is duidelijk dat het Vlaams Belang teert op xenofobe en racistische gevoelens’, reageert Steffen Van Roosbroeck, woordvoerder van CD&V. ‘Toen een krant uitbracht dat kandidaten van Vlaams Belang Hitlerfans waren, was de reactie van de partij zo goed als onbestaande. Wie dat soort zaken niet meteen met de wortel wil uitrukken, geeft op zijn minst de indruk er geen probleem mee te hebben. Met zo’n partij kunnen en willen wij niet samenwerken.’

Die reactie gaf eerder ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Voor N-VA bewijzen dergelijke zaken alsook de veelbesproken ‘chocomousse’-post van Guy D’haeseleer in Ninove dat het Vlaams Belang zelf het cordon in stand houdt.

Cordon kraakt 

Toch kraakte het cordon de voorbije week onder het lokale gewicht van Vlaams Belang. N-VA kiest in Ninove voor de oppositie maar overweegt dossier per dossier gedoogsteun te zullen leveren mocht Forza Ninove besturen. In Grimbergen sluiten Open VLD en N-VA een akkoord met Vernieuwing, de lijst van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans met daarop Luk Raekelboom, die lid is van Vlaams Belang.

In Willebroek en Beringen raakten ex-Vlaams Belangers in het bestuur via een eigen lijst of via de N-VA. Maar die horde werd al in 2012 genomen, toen bijvoorbeeld Karim Van Overmeire, vroeger Kamerlid voor Vlaams Blok en coauteur van het beruchte 70 puntenplan in Aalst verkozen werd voor N-VA. Dat tot onvrede van coalitiepartner SP.A, die uiteindelijk in tweeën scheurde over de kwestie.