China denkt aan nachtverlichting met artificiële maan

0
18

China denkt aan nachtverlichting met artificiële maan

China wil tegen 2020 een ‘artificiële maan’ lanceren om ‘s nachts het zonlicht naar de aarde te weerkaatsen. Met de satelliet willen de Chinezen besparen op verlichting. Dat heeft de staatskrant China Daily vrijdag bericht.

De satelliet zal een reflecterende pellicule hebben en moet de grote zuidwestelijke stad Chengdu verlichten. Het ding zou van op een hoogte van 500 kilometer acht keer zo helder moeten zijn als de echte maan. Indien het opzet lukt en Chengdu over een oppervlakte van vijftig vierkante kilometer verlicht raakt, is een jaarlijkse besparing van elektricteit ter waarde van 150 miljoen euro mogelijk.

Als een eerste gelanceerd testexemplaar blijkt te werken, volgen er in 2022 nog drie operationele ‘kunstmanen’. Het systeem kan ook van pas komen bij natuurrampen, op plaatsen waar de elektriciteit is uitgevallen.

Rusland had in de jaren 90 een soortgelijk project, maar na enkele tests stierf ‘Znamja’ een stille dood.