Chef voetbal Het Laatste Nieuws opzijgezet

0
24

Chef voetbal Het Laatste Nieuws opzijgezet

Stephan Keygnaert, de chef voetbal bij Het Laatste Nieuws, neemt tijdelijk afstand van de voetbalwereld. Dat is een gevolg van de Operatie ‘Schone Handen’ in de voetbalwereld.

De hoofdredactie van Het Laatste Nieuws zal bekijken of de chef voetbal de journalistieke deontologie heeft nageleefd. Dat gebeurt naar aanleiding van een aantal insinuaties die in de nasleep van het voetbaldossier de kop opstaken. Het was de persdienst van Medialaan en De Persgroep, de uitgever van Het Laatste Nieuws, die het nieuws vrijdagavond bekendmaakte. 

Toen de storm van Operatie ‘Schone Handen’ vorige week door de voetbalwereld trok, werden behalve de makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, twee scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière, ook drie voetbaljournalisten opgepakt. De drie – twee van Het Laatste Nieuws en één van Het Nieuwsblad –  stonden geregeld in contact met makelaar Veljkovic. 

Die laatste vroeg hen om in de maandagkranten goede punten te geven aan Vertenten en Delferière. De kranten hebben een systeem waar de scheidsrechter en de spelers op maandag punten krijgen. Het is niet duidelijk in welke mate de journalisten op de vraag van Veljkovic ingingen. De journalist van Het Nieuwsblad zou dat alvast niet gedaan hebben. 

Na de uitbarsting van de affaire doken op de sociale media meer en meer verhalen op waarin chef voetbal Keygnaert ervan werd beschuldigd dat hij veel te dicht stond bij makelaars, meer bepaald bij Veljkovic. Onder anderen Jan Hauspie, journalist van Humo, bracht Keygnaert in opspraak.  

‘Voor ons is het naleven van de journalistieke deontologie zeer belangrijk’, zegt Frank Depoorter, hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws. ‘We nemen de tijd om grondig te bekijken of deontologisch alles correct verlopen is. Ik wil benadrukken dat er op dit moment geen enkele aanwijzing is om te vermoeden dat er strafrechtelijke inbreuken gepleegd zijn.’