Afghanen kiezen nieuw parlement onder dreiging van geweld

0
17

Afghanen kiezen nieuw parlement onder dreiging van geweld

In Afghanistan kunnen de kiezers zaterdag stemmen voor een nieuw lagerhuis van het parlement. De stembusgang is een test voor de presidentsverkiezingen van april, maar de taliban dreigen voor onrust te zorgen. In Kandahar werden de verkiezingen een week uitgesteld door aanslagen.

De parlementsverkiezingen gaan door met meer dan drie jaar vertraging. Aanvankelijk waren ze gepland voor oktober 2015, maar door groeiende veiligheidsbedreigingen en disputen over verkiezingshervormingen werden ze tot tweemaal toe uitgesteld. De laatste parlementaire verkiezingen dateren inmiddels al van september 2010.

De aanloop naar de verkiezingen ging gepaard met veel geweld. De afgelopen maanden kwamen tien kandidaten en tientallen burgers om bij aanslagen van de taliban en Islamitische Staat (IS), onder meer op verkiezingsbijeenkomsten.

De taliban staan nog altijd sterk in het land, en controleren zelfs meer gebied dan ooit sinds de Amerikaanse interventie in Afghanistan in 2001 hen van de macht verdreef. De beweging is fel gekant tegen de verkiezingen, en riep haar strijders begin oktober op om het ‘door Amerika geleide proces in het hele land stop te zetten’.

Angst voor geweld…

Om geweld op de verkiezingsdag te vermijden zullen 54.000 medewerkers van de Afghaanse veiligheidstroepen instaan voor de bewaking van de 5.000 stembureaus. Zo’n 2.000 bureaus blijven dicht, omdat de veiligheid niet gegarandeerd zal worden. De betrokken kiezers moeten in mobiele bureaus in nabijgelegen districten gaan stemmen.

Volgens de Afghaanse onafhankelijke verkiezingscommissie IEC lieten een kleine 9 miljoen mensen zich als kiezer registreren, waarvan zo’n 5,7 miljoen mannen en zo’n 3,1 miljoen vrouwen. Ruim 2.500 kandidaten strijden om een van de 249 zetels, onder wie 417 vrouwen.

De verkiezing in de provincie Ghazni is uitgesteld, omdat er geen overeenkomst kon gevonden worden over de kiesdistricten. Ook die in de provincie Kandahar werden met een week uitgesteld, nadat donderdag de politiechef van de provincie en de commandant van de provinciale inlichtingendienst werden doodgeschoten door de taliban.

…en voor fraude

Naast een vrees voor geweld bestaat er ook een vrees voor fraude bij deze parlementsverkiezingen. Grote partijen en analisten uitten twijfels over het aantal geregistreerde kiezers. Volgens de denktank Afghanistan Analysts Network overschrijdt in sommige kiesdistricten het aantal geregistreerde kiezers het geschatte aantal kiesgerechtigde kiezers. Oppositiepartijen vroegen dat kiezers geïdentificeerd zouden worden met vingerafdrukken en foto’s. Om aan die eisen tegemoet te komen kocht de Afghaanse regering 22.000 biometrische identificatiesystemen, die ingezet zullen worden in alle stembureaus.