Trump: ‘Lijkt erop dat Khashoggi gedood is’

0
20

Trump: ‘Lijkt erop dat Khashoggi gedood is’

Trump sprak zijn vertrouwen uit in de rapporten van de inlichtingendiensten, die de betrokkenheid van topfiguren uit Saudi-Arabië suggereren.

‘Het lijkt er zeker op’ dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi gedood werd. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd, voor hij donderdag op het vliegtuig stapte naar een campagnebijeenkomst. ‘Dat is heel jammer.’ Volgens Turkse regeringsbronnen zoekt de politie vrijdag in een bos in de buurt van Istanbul naar de resten van de journalist.

Als het onderzoek aantoont dat Saudi-Arabië hierbij betrokken is, zal er ‘een heel sterke verklaring’ komen van de Verenigde Staten, klonk het nog. ‘Het zal heel ernstig moeten zijn’, zei Trump, die wel zei het onderzoek te willen afwachten.

Trump sprak zijn vertrouwen uit in de rapporten van de inlichtingendiensten, die de betrokkenheid van topfiguren uit Saudi-Arabië suggereren. In een interview met The New York Times benadrukte de president wel dat het nog ‘een beetje te vroeg’ is om definitieve conclusies te trekken over de wie verantwoordelijk is.

De Turkse politie zou vrijdag in een bos in de kustplaats Yalova zoeken naar lichaamsresten van Khashoggi, melden regeringsbronnen aan persagentschap Reuters.

De Saudische journalist is vermist sinds 2 oktober. De journalist, die de afgelopen maanden regelmatig kritiek uitte op het beleid van kroonprins Mohammed bin Salman, werd het laatste gezien toen hij het Saudische consulaat in Istanbul binnenstapte. Volgens de Turken werd hij binnen in dat consulaat gemarteld en vervolgens vermoord, maar de Saudi’s blijven dat ontkennen.

Trump: ‘Lijkt erop dat Khashoggi gedood is’

De journalist, die de afgelopen maanden regelmatig kritiek uitte op het beleid van kroonprins Mohammed bin Salman, werd het laatste gezien toen hij het Saudische consulaat in Istanbul binnenstapte.

Foto: EPA-EFE