Leko moet uitleggen waarom geld van Veljkovic op zijn rekening kwam

0
18

Leko moet uitleggen waarom geld van Veljkovic op zijn rekening kwam

Ivan Leko

Ivan Leko, de coach van Club Brugge, kreeg in 2015 geld op zijn rekening gestort van op de Cypriotische rekeningen van Dejan Veljkovic. Het gerecht wil weten waarom.

Ivan Leko werd vorige week woensdag opgepakt in het kader van Operatie ‘Schone Handen’ in het Belgische voetbal. Een dag later kwam hij al opnieuw vrij. Hij werd wel in verdenking gesteld van witwassen.

Volgens onze informatie stelde het gerecht bij het onderzoek naar het doen en laten van spelersmakelaar Dejan Veljkovic vast dat die eind 2014 en in de loop van 2015 verschillende bedragen had gestort op de rekening van Leko. Hij deed dat via de Cypriotische rekeningen van zijn bedrijven.

Volgens onze informatie zou Leko verklaren dat het om achterstallig loon gaat uit zijn periode als trainer bij OH Leuven. Leko was trainer bij de toenmalige eersteklasser tussen februari en november 2014. Als beginnende coach kreeg hij er toen een relatief laag basisloon. In de loop van 2015 – Leko werd ontslagen in november 2014 – kreeg hij nog verschillende keren geld gestort van  Veljkovic.

De omweg via Veljkovic zou gebruikt zijn om fiscale redenen. Veljkovic was op dat moment nog de makelaar van Ivan Leko.

‘Geen witwaspraktijk’

OH Leuven zou het geld eerst aan Veljkovic gestort hebben, die het vervolgens gedeeltelijk doorstortte aan Leko. De club zou dat gedaan hebben op vraag van Veljkovic. Op die manier zou Leko extra loon betaald krijgen. Het is niet duidelijk of en onder welk voorwendsel Veljkovic facturen aan de club uitschreef om die stortingen te verantwoorden.

‘Maar van witwassen is er in geen geval sprake’, zegt Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Leko. ‘Het gaat hoogstens om een fiscale discussie.’

OH Leuven-bestuurder Chris Vandebroeck zegt dat de factureringen van de club naar Leko en Veljkovic altijd correct verlopen zijn: ‘Wij zijn volledig transparant’.  Tot nader order kreeg de club ook nog geen speurders over de vloer. ‘Maar als ze komen, verlenen we uiteraard onze volledige medewerking.’

Het federaal parket geeft geen commentaar en wil ook niet zeggen of er nog andere, recentere stortingen van Veljkovic naar ­Leko werden gevonden.

Ondertussen is Veljkovic niet langer de makelaar van Ivan Leko