Groen beraadt zich over hertelling in Bilzen

0
15

Groen beraadt zich over hertelling in Bilzen

Als het toch tot een hertelling komt, geraakt deze Johan Sauwens misschien toch uit de oppositie.

Groen overweegt een hertelling van het laatste stembureau in Bilzen. De partij beslist vanavond of het een hertelling vraagt.

In Bilzen vraagt Groen mogelijk een hertelling van het laatste stembureau in Martenslinde aan. Tot aan dat stembureau had de huidige coalitie tussen Beter Bilzen, N-VA en Bilzen Bruist met 15 van de 31 zetels geen meerderheid meer. Op dat moment zouden Johan Sauwens (Trots op Bilzen) en Johan Danen (Groen) met respectievelijk 12 en 2 zetels al samen een voorakkoord hebben gesloten.

Door het laatste stembureau verloor Groen alsnog 1 zetel aan Bilzen Bruist, waardoor de huidige meerderheid met 16 op 31 zetels plots verder kon. Zondagavond werd dan ook al snel een akkoord gevormd door de huidige coalitiepartners. Bruno Steegen (Beter Bilzen) neemt wel de burgemeesterssjerp over van Frieda Brepoels (N-VA), aangezien Beter Bilzen de grootste partij in de coalitie werd. Daarmee werd Johan Sauwens met Trots op Bilzen net zoals in 2012 als grootste partij naar de oppositie verwezen.

Er zouden echter indicaties zijn dat er onregelmatigheden in het stembureau hebben plaatsgevonden. ‘Onregelmatigheden of slordigheden… We gaan zeker niet zeggen dat het bewust is gebeurd, maar het belang is bijzonder groot’, zegt Johan Danen (Groen). ‘Het komt op slechts vier stemmen aan. We moeten dit voor de kiezer onderzoeken.’

De partij beraadt zich donderdagavond over een mogelijke hertelling van het laatste stembureau. ‘Wij kunnen alleen maar een hertelling vragen, en dan moet de Raad voor Verkiezingsbetwistingen in Brussel beslissen. We moeten het dossier goed onderbouwen en daar zijn we mee bezig’, besluit Danen.