Bilismen grupper samtal till lagstiftning för dashcam dela video

0
40

AA och RAC-Stiftelsen efterlyser ett tillslag av dashcam dela video på nätet, varnar för att nya regler kan behöva införas för att stoppa sådana bilder används för underhållning.

AA har föreslagit att bilister som ofta dela dash kamera videor på nätet skulle kunna anklagas av voyeurism.

Edmund King, AA president, sade: “Även om de flesta förare med dashcams passar dem för att skydda sig från “crash for cash’ bedragare eller farliga förare, det är en del av fordonstrafik voyeurism från vissa individer.”

Varför är dashcams behövs?

Antalet förare som använder nu dashcams i sina fordon har ökat kraftigt under de senaste åren, delvis ner till vissa försäkringsbolag erbjuder rabatter till bilister som använder en skvätt kamera. Oavsett om det är en incident där bilar, cyklar, motorcyklar, fotgängare eller lastbilar – alla förare som någon gång eller någon annan kommer sannolikt att vara involverade i, eller se, en olycka.

Dashcams kan användas som bevis för polis och försäkringsbolag i situationer allt från stöld till kollisioner och skador på fordon eller egendom.

Vad är problemet?

Enkelt uttryckt, dashcams spela in allt. Vilket är exakt vad de ska göra, men det innebär också att allt du fånga på kamera kan laddas upp på nätet med en knapptryckning.

Och däri ligger problemet. Incidenter av road rage och svåra olyckor utgör en stor andel av de mest populära dashcam videos som finns på sociala medier och delning av webbplatser som Youtube och Facebook.

Är det inte bara en ofarlig video?

Föga förvånande, uppladdning av dashcam bilder på nätet, speciellt klipp där farliga körning och kollisioner, har skjutit i höjden. Sociala medier har blivit översvämmade med dashcam videoklipp, gör dem mycket mer tillgängliga för att dela.

Viral video av intet ont anande bilister är ofta spridda över sociala medier-plattformar, med commentors fatta snabba bedömningar om vem som är i rätt eller fel, och detaljer som registreringsskyltar och driver ansikten är ofta inte dolda.

Klipp som detta ofta gå “virala” på nätet

Incidenter som dessa är vanliga och ofta filmen är delad som påminnelse till alla trafikanter att vara försiktiga. Men cyklisten i videoklippet ovan sannolikt var skakad av händelsen och samtycke behövs inte av någon part att dela det på nätet.

Steve Gooding, chef för NÄMNDEN Foundation, sade: “Vi tillbaka användning av dashcams att hjälpa till att stoppa de hundratals dagliga han-sade hon,-sade försäkring tvister. Men det finns en fin linje mellan att vara en bekymrad medborgare och en voyeuristisk upptagen-kroppen mer intresserade av att få sociala medier träffar än att göra våra vägar säkrare.”